UTSTYR PC
Kjenn dine behov. Hvilken PC du bør kjøpe avhenger av hva du skal bruke den til. Det avhenger også av tykkelsen på lommeboken. Kjøp gjerne en PC som varer en stund hvis du har råd til det. Hvis du ikke har stort budsjett, bør du tenke nøye gjennom hva du skal bruke PC-en til, for på den måten å kjøpe riktigst mulig utstyr. Datautstyr faller raskt i verdi. Det er lite lønnsomt å kjøpe en PC med datakraft du strengt tatt ikke har bruk forpå en stund. På den annen side bør PC-en være bra nok til det du skal bruke den til. Å sitte å se på timeglasset men Windows sliterer lite produktivt. Det kan også virke både sløvende og irriterende.Skal du bare surfe på nettet, bruke E-post og tekstbehandling, kan du satse på en relavtivt rimelig maskin.
Hva slags PC
Det første du må spørredeg om er Hva slags PC vil du ha.
Mange velger i dag en bærbar PC. Typisk pris fra 5000-8000 kroner.
Fordelen er::
Den tar liten plass
Har du ikke spesielle behov, så løser den jobben.
Du kan ta den med på reiser - bruke batteriene 2-4 timer der du ikke har strøm.
En moderne bærbar har WLAN - trådløs radio innebygd - så du kan koble deg til trådløse nett der de finnes. Etterhvert mange steder.
Bakdelen er:
Som regel skjermstørrelsen og at skjermen er vanskelig å lese når sola skinner. Det finnes unntak på dyrere modeller.
Tastaturet og "museknapper" kan være litt kinkige, men du kan kjøpe separate skjermer, mus og tastatur. Flere går på USB - eller ved hjelp av infrarød kommunikasjon.
De er ikke lette å endre kort og egenskaper på - men det er helst for finesmackere som gyver løs på innmaten til maskinene.
De fleste velger i dag en stasjonær maskin hjemme, og kjøper gjerne en flatskjerm til den - så tar den ikke store plassen på arbeidsbordet. Du får en fullgod maskin med flatskjerm for fra rundt 5000 kroner.
I tillegg trenger du en skriver - slik at du kan få skrevet ut det du ønsker. Du behøver ikke bruke mer enn tusenlappen på den. Dobler du prisen har du gode kombinasjonsmaskiner som både tar hånd om skanning - dersom du vil ha noe som er på papir overført til datamaskinen og telefaks - i tillegg til sort/hvitt og farge utskrift. De rimeligeste er blekkskrivere. Når du skal velge - spør hva prisen på nye blekkpatroner koster.
Grunnutrusting - programvare
De fleste nye maskiner i dag leveres med en grunnutrustning. De har et operativsystem som administrerer maskinen. Maest vanlig er Windows XP.
Mange har også med seg XP-Office - Home edition. Den pakken inneholder det du har bruk for i en startfase for tekstbehandling, regneark, e-post og internett.
I tillegg må du ha et antivirusprogram - Normann eller Norton er vanligst. Når dette er på plass i maskinen - så trenger du egentlig bare sgtrøm og en kobling tli nettet - og kjør i gang.
Vi sjal imidlertid gå litt nærmere inn på valg:
Spill
Er du opptatt av spill, er skjermkortet avgjørende. De beste spillene trenger de beste (les dyreste) skjermkortene. Moderne spill du kjøper i butikken har vanligvis systemkrav påskrevet med liten skrift utenpå pakken. Se gjerne på hva som anbefales og kjøp en PC som møter anbefalingene. I noen tilfeller står det både hva som kreves og hva som anbefales. I så fall bør du gå etter hva som anbefales, og gjerne litt mer enn det også. Møter PC-en så vidt det som omtales som krav, kan du i praksis regne med at den er kjedelig treg. Ved siden av skjermkort teller mikroprosessor og minne. I noen tilfeller er hastigheten på CD-ROM-stasjonen også betydningsfull. Lydkort og høyttalere av god kvalitet vil gjøre spill mer givende. Husk at noen spill også tar mye plass. Kjøp en stor harddisk hvis du vil ha mange spill installert samtidig.
Bildebehandling
Jobber du mye med bilder (bildebehandling eller digtalkamera), bør maskinen ha mye minne. Minne er mye billigere enn før, så her kan du like godt ta ekstra hardt i. Harddisken bør også være ekstra stor, spesielt hvis du bruker video. Det er også greit med en relativt rask harddisk. Husk også på å ikke bruke opp alle pengene på selve datamaskinen. Stor skjerm er en stor fordel ved bildebehandling, og det koster en del.
Stor harddisk har flere fordeler
Harddisker har gått svært mye ned i pris. Det er derfor lurt å kjøpe å en relativt stor disk. Det er mye styr med å skifte harddisk (på grunn av all programvare og informasjon som ligger på disken som du vil ha med deg på den nye), så det er greit ha mye plass slik at du slipper å skifte harddisk på en stund. Plassen blir brukt opp før du aner det, spesielt hvis du begynner med videoredigering.
Generell hastighet.
Mikroprosessorens frekvens forteller hvor rask PC-en er, rent generelt, til all slags bruk. Her er det naturlig å sammenligne prisen med tykkelsen på lommeboken. Men husk at minne, harddisk og skjermkort også betyr noe for hastigheten.
Kabinett
Skal PC-en utvides/oppgraderes senere? Vær bevisst på kabinettet. Er det plass til flere utvidelseskort, USB-port, plass til DVD-spiller...? Ikke alle PC-er er like lett å oppgradere. Det er vanligvis ikke oppgitt i annonseringen hva kabinettet har plass til, men det er mulig å stille kabinettspørsmål.
Du kan velge om du vil ha tower eller desktop. En PC som står på høykant kalles tower PC, mens en liggende kalles desktop PC. Innmaten og kvaliteten er den samme. Som oftest har man best plass til en tower PC ved eller på skrivebordet, og det er grunnen til at mange velger det.
Brennere
En CD eller DVD spiller og brenner er godt å ha. Spesielt hvis du legger vekt på å ha backup av bilder, video eller annet som tar mye plass. . DVD-brenner er også blitt populære for dem som skal ta vare på store datamengder.. Det er vanlig at DVD-brennere kan både lese og brenne både DVD-plater og CD-plater.
Internett: Bredbånd, ISDN eller analog oppkobling?
Skal du bruke bredbånd, må PC-en ha nettverkskort. I dag er bredbånd via ADSL eller fra kabelfjernsynsleverandør vanligst. De rimeligste tjenestene koster ikke mer enn abonnementsprisen på ISDN-linjen, og hastigheten kan ikke sammenliknes.. På ISDN kommer minuttpris i tillegg. For steder ADSL ikke er tilgjengelig kan du bruke ISDN-oppkobling, Til det må den ha ISDN-kort. Du kan også bruke oppringt analog forbindelse Damå du ha et modemkort i PC-en (med mindre du har eksternt modem).